Dikişsiz Vitrektomi Ameliyatı
Son yıllarda geliştirilen dikişsiz vitrektomi amel...
Vitreus yani gözün içinde bulunan yumurta akı gibi yapının özel mikro-cerrahi aletlerle yenmesine vitrektomi denmektedir. Geçmişte retina hastalığından dolayı kör kalan çoğu hasta, günümüzde vitrektomi ameliyatı sayesinde iyi bir görme düzeyine sahip olabilmektedir.
Şematik olarak Vitrektomi ameliyatı
Vitrektomide göze girmek için açılan delikler, kornea dediğimiz saydam tabakanın 3-4 mm gerisinden yani pars planadan yapıldığından bu ameliyata pars plana vitrektomi denir. Vitrektomide sklera dediğimiz beyaz görünen tabakada 3 delik açılır. Bir delikten infusion hattı ile göz içine sıvı verilir. Bu sıvı, vitrektomi ameliyatı esnasında çıkarılan vitreusun yerini alır. Diğer delikten sokulan ışık kaynağı, ameliyat sırasında göz içini aydınlatmaktadır. Üçüncü delikten sokulan vitreus kesicisi ise vitreusu küçük parçalara ayırıp yutar. Ameliyat esnasında cerrah gözün içini görebilmek için ameliyat mikroskobu ve çeşitli lensler kullanır.
Çoğu zaman sadece lokal anestezi ile göz uyuşturularak yapılır. Hasta ameliyat bittikten sonra evine gidebilmektedir.
Göz içi kanama, ileri evre diyabetik göz hastalığı (proliferatif diyabetik retinopati), retina dekolmanı (ayrışması), makula (görme merkezi) deliği, makula önü zar oluşumu (epiretinal membran), göz içi enfeksiyon, göz içi yabancı cisim, göz yaralanmaları, dev retina yırtıkları, katarakt ameliyatı sırasında gözde kalmış lens kalıntıları, göz içine düşen yapay mercek gibi hastalıklarda vitrektomiyi uygulamaktayız.
Vitrektomi esnasında kullanılan aletlerin kalınlıklarına göre 20-ölçek (0.9 mm çap), 23-ölçek (0.64 mm çap), 25-ölçek (0.5 mm çap) ve 27-ölçek (0.42 mm çap) vitrektomi diye adlandırılır. 20-ölçek vitrektominin çapı geniş olduğundan sklerada açılan delikler büyüktür ve ameliyat sonunda dikiş atmak gerekmektedir. 23, 25 ve 27-ölçek vitrektomide sklerada açılan delikler çok küçük olduğundan dikiş atmaya gerek duyulmamaktadır ve bu ameliyatlara dikişsiz vitrektomi denmektedir (bkz. DİKİŞSİZ VİTREKTOMİ).
Vitrektomi başarı oranı bir hayli yüksek olan ve komplikasyonları da az bir operasyondur. Yine de belli riskleri vardır. En sık görülen komplikasyon katarakt oluşmasıdır. Bunun haricinde hastalığın nüksetmesi, kanama, göz içi basınç yükselmesi, enfeksiyon, retinada yırtık, retinada ışık hasarı gibi komplikasyonlar görülebilir. Vitrektomi ameliyatının süresi bazı faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Operasyon hangi hastalığın tedavisi için yapılacağı, hastalığın ne kadar ilerlediği ve benzeri etmenlere göre değişmekle birlikte 15 dakika ile 2 saat arasında sürebilir. Göz içinde retina ve lens arasında bulunan “vitreus” ismi verilen madde yaş ile birlikte zaman içinde retinadan ayrılır büzüşmeye başlar. Orta yaşlara gelindiğinde ise gözün içindeki jel kıvamındaki yapıdaki değişiklikler dikkat çeker. Vitreus zaman içinde kendini yenileyemez. Yapılan ameliyata, gaz ya da silikon kullanımına bağlı olarak değişir. Göz içine verilen gaz, türüne göre 2 ile 8 hafta boyunca gözde kalır ve bu süre içinde görmeyi engellemesi normaldir. Belirtilen süre içerisinde, verilen gaz emilimi tamamlanır ve görme iyileşir. Silikon yağı kullanılan gözlerde görme, silikon alındıktan sonra düzelir.Vitrektomi Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Vitrektomi Ameliyatı Tehlikeli mi?
Vitrektomi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Vitreus Kendini Yeniler mi?
Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Görme Ne Zaman Düzelir?
Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...
+(90) (216) 386 37 42