Retina Yırtılması

Image Description

Retina yırtılması körlükle sonuçlanma riski olan tehlikeli bir sağlık sorunudur ve acil müdahale gerektirir. Bu durum çeşitli sebeplerden görülebilir ve tedavisi farklı yöntemlerle uygulanabilir.

Retina Yırtılması Nedir?

Retina yırtılması gözün arkasında bulunan ve canlı hücreler ile sinir liflerinin birleşiminden oluşan retinanın herhangi bir sebepten yırtılması durumudur. Bu tabakanın zarar görmesi retina yırtılması olarak adlandırılır. Gözün ön bölgesinde kornea ve lens bulunur. Bu iki kısım kişinin gördüğü ışığı sağlıklı biçimde retinaya aktarmaktan sorumludur. Canlı bir doku olan retina zarar gördüğünde göz önünde uçuşan cisimler, retina yırtığı ve retina dekolmanı gibi durumlar ortaya çıkar. Koroid, kan damarlarını içerir ve retinanın arkasında bulunan ince bir tabakadır. Bu tabaka retinaya besin ve oksijen sağlar. Retina dekolmanı, retinanın bu kan damarlarının bulunduğu tabakadan ayrılmasına denir. Retina yırtılması ve dekolmanı tedavi edilmemesi durumunda gözde kalıcı görme kaybına sebep olabilmektedir.

Retina Nasıl Yırtılır?

Gözün içi, vitreus diye adlandırdığımız yumurta akı gibi bir yapı ile doludur. Vitreus, yaşlılıkla beraber sulanmaya başlar ve yapısı bozulur. Yapısı bozulan vitreus, retina tabakasından ayrılmaya başlar. Vitreus dekolmanı (ayrışması) sırasında retina yırtıkları oluşabilir. Retina yırtılmasının en çok görülen sebebi travmadır. Göze darbe almak ve benzeri travmalar retina yırtığına sebep olabilir. Öte yandan, yüksek myopi ve ileri yaş da retina yırtığına sebebiyet verebilir. Retina yırtıkları tedavi edilmezse yırtığın olduğu bölgede retina alttaki tabakalardan ayrışır ve retina dekolmanına dönüşür. Bu durum hızlı şekilde müdahale gerektiren bir sağlık sorunudur. Diğer yandan, diyabet hastalığının da çekintili retina dekolmanına neden olduğu bilinmektedir. Göz içerisinde görülen vasküler, inflamatuar ya da tümöral problemler de retina dekolmanına sebep olabilir.

retina-yirtilmasi      Vitreus yapısında bozulma ve retina tabakasından ayrılması

Retina Yırtılması Nasıl Önlenir?

 

Miyop rahatsızlığı olan ve özellikle de yüksek dereceli miyop hastası olanlar risk altında olduklarından gözlerine darbe almamaya dikkat etmelidir. Tehlikeli sporlarla ilgilenen kişiler özel koruyucu gözlükler kullanabilirler. Işık çakması ya da uçuşan cisimler görüldüğünde mutlaka göz muayenesi yaptırılmalıdır.

 

 

Retina Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir?

Gözün içi, vitreus diye adlandırdığımız yumurta akı gibi bir yapı ile doludur. Vitreus, yaşlılıkla beraber sulanmaya başlar ve yapısı bozulur. Yapısı bozulmuş jeldeki küçük kümeleri ve lifleri, gözümüzün önünde uçuşan sinekler ya da saç telleri olarak algılarız. Yapısı bozulan vitreus, retina tabakasından ayrılmaya başlar. Bu ayrışma sırasında, gözde ışık çakmaları, kurum yağması, uçuşan sinekler vb. belirtiler gözlenebilir. Vitreus dekolmanı (ayrışması) sırasında retina yırtıkları oluşabilir. Bu belirtileri olan tüm hastalar, hemen bir göz doktoruna muayene olmaları gerekmektedir. Çünkü oluşan bir retina yırtığı çok kısa bir sürede retina dekolmanına (bkz. Retina Dekolmanı) yol açabilir. Retina dekolmanının belirtileri ise, görme alanındaki defektler (siyah bir perde) ve görmenin azalmasıdır. Görme merkezinin (maküla) tutulmadığı retina dekolmanlarında, görme azalmaz ve ayrıca hasta görme alanındaki defekti fark etmeyebilir. Bu da, göz doktoru muayenesinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Retina Yırtılması Sebepleri Nelerdir?

Yaşlı kişiler, katarakt ameliyatı geçirmiş olanlar, miyoplar, ailesinde retina dekolmanı hikayesi olanlar, travmaya maruz kalanlar ve sistemik hastalığı (Marfan, stickler ve Ehlers-Danlos vb.) olan bazı hastalar normal nüfusa göre daha fazla risk altındadırlar. Retina yırtılmasının sebepleri ve riski artıran durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek dereceli miyop
  • Retina incelmesi (retina dejenerasyonu)
  • Bir gözde retina yırtığı oluşmuş olması (diğer gözün daha yüksek risk altında olabileceğini gösterir)
  • Ailede retina yırtığı görülmüş olması
  • Göze alınan darbeler ve yaralanmalar
  • Katarakt ameliyatı olmuş olmak

 

retina-yirtilmasi

Retina yırtığı (sol) ve lazerle tedavi edildikten sonra görünümü (sağ)

 

Retina Yırtılması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Retina dekolmanı olmadan sadece retina yırtığı varsa çoğunlukla lazer ile tedavi edilir. Bazen kriyoterapi yapılmaktadır. Eğer retina yırtığı dekolman denen ciddi hastalığa sebep olmamışsa lazer ile tedavi sağlanabilir ve retina daha güçlü bir hale getirilebilir. Bu şekilde retina korunarak dekolman oluşma riski önlenebilir. Ancak retina yırtılması ileri boyuttaysa, yırtılma farklı bir hastalıktan kaynaklanıyorsa farklı bir tedavi tercih edilebilir. Ameliyat uygulanabilir. Hasta bu operasyonlar sonrasında bir süre doktorun önerilerine çok iyi bir şekilde uymalıdır ve gözünü korumalıdır. Retina yırtılması tedavileri başarı oranı yüksek tedavilerdir ancak kişi retina yırtılmasından şüphelendiği durumlarda geç kalmadan doktora başvurmalıdır.

Göz retinası yırtılırsa ne olur?

Retina yırtılması görme kaybına neden olan bir problemdir ve kalıcı körlüğe neden olabilir bu yüzden mutlaka tedavi edilmelidir.

Retina yırtılması kaç yaşında olur?

Retina yırtılması belirli bir yaş aralığında görülmez ve her yaşta olabilir ancak orta yaş ve üzeri kişiler daha fazla risk altındadır.

Retina yırtılması ameliyatı kaç saat sürer?

Retina dekolmanı ameliyatı 30 dakika ile 2 saat kadar sürer, retina yırtılmasının lazer ile tedavisi çok kısa sürede yapılmaktadır.

Retina yırtılması baş ağrısı yapar mı?

Retina yırtılması gözde ışıkların çakmasına sebep olabilir ama baş ağrısına sebep olmaz.

Göz retinası iyileşir mi?

Göz retinasında görülen yırtılma kendiliğinden iyileşmez, tedavi uygulanmazsa körlüğe neden olabilir.

Retina yırtığı olan biri nasıl görür?

Retina yırtılmasında göz önünde uçuşan cisimler ve ışık çakmaları görebilir.

Retina yırtılması tehlikeli midir?

Retina yırtığı tehlikeli bir durumdur ve acilen tedavi edilmezse ciddi görme kaybına neden olabilir.

Anlaşmalı Kurumlar

Online Randevu

Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...

Randevu Al
Image Description
Danışma ve Ameliyat destek hattımız