Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Göz
Diyabetli kişilerin vücutlarında, pankreas do...
Retina, ışığa duyarlı hücrelerden oluşan, görmeyi sağlayan ve göz küresinin arka duvarını kaplayan bir tabakadır. Damar ve sinir hücrelerinden oluşmaktadır. Görme sinirleri algılanan görüntüyü beyne iletmekte ve işleyen bu mekanizma sayesinde görme sağlanmaktadır. Retina hastalıkları genellikle göz küresini dolduran ve yumurta akı kıvamındaki bir sıvı olan vitreus hastalıklarıyla ilişkili olmaktadır.
Sıklıkla karşılaşılan retina hastalıkları aşağıdaki gibidir ;
Retinada oluşan hastalıklar görme işlevini etkilediği ve retinada meydana gelen hasarların geri dönüşü olmadığı için retina hastalıkları hassasiyetle ele alınması gereken bir konudur.
Retina hastalıklarının bir bölümü acil tedavi gerektirebilmektedir. Aşağıdaki belirtilerden birinin bile görülmesi durumunda kişi mutlaka bir göz doktoruna başvurmalıdır.
Retina muayenesi öncesinde aşağıdaki prosedürler takip edilmektedir ;
Göz bebeğinin damlalar ile genişletilmesi Yukarıda bahsi geçen değerlendirme ve işlemlerin ardından tam ve güvenilir bir retina muayenesi yapılabilmektedir. Bu nedenle retina muayenesi diğer göz muayenelerine göre daha uzun sürmektedir. Retina muayenesi öncesinde göz bebeğinin genişlemesi için damlatılan damlalar, yakını görememe ve ışıktan rahatsız olma gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Bu şikayetler 4-5 saat arasında kendiliğinden geçmektedir.
Retina hastalıkları vitreus ile ilişkili olduğu için retina ile birlikte göz içi şeffaf ortamlar yani lens ve vitreus da ayrıntılı bir şekilde farklı aletler aracılığıyla incelenmektedir. Retina hücreleri kendini yenileyemeyen yapıda hücrelerdir. Yani retinada oluşan bir hasar kalıcı olmaktadır. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi retina hastalıklarında çok önemlidir. Retina muayenesi sonucuna bakılarak retina hastalıklarının yanı sıra sistemik hastalıklar ve beyin tümörü gibi nörolojik hastalıklar hakkında da veriler elde edilebilmektedir. Şeker hastalığı ve tansiyon gibi hastalıkların ilk belirtileri gözde görülebilmektedir.
Özellikle diyabetik retinopati görme kaybı ile sonuçlanabilen bir hastalık olup, retina muayenesi ile erken teşhis edilebilmektedir. Bu durum tedavinin başarısını da olumlu yönde etkilemektedir. Retina muayenesine ek olarak tanı amaçlı ultrasonografi, fundus floresein anjiyografi ve optik kohorens tomografi gibi tetkik ve testler de uygulanabilmektedir. Böyle bir durumda muayene süresi daha da uzamaktadır.
Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...
+(90) (216) 386 37 42