Şeker Hastalığı Nedir?
Vücudumuz, enerji ihtiyacını tükettiğimiz gıdalard...
Retina ven (toplardamar) tıkanıklığının 2 tipi vardır;
Retinadaki toplardamarlardan bir bölümünün tıkanması sonucu gelişir.
Retina toplardamarının bir bölümünün tıkanıklığı. Tıkanan retina damarının gerisinde oluşan kanamalar ve sıvı toplanması görülmektedir.
Retina ana toplardamarı retinadaki tüm kanı toplayan bir damardır ve görme sinirinde yerleşmiştir.
Retina ana toplardamar tıkanıklığı. Tüm retinada kanamalar ve sıvı toplanması görülmektedir.
Ani görme azalması ile kendini belli eder. Hastalığın tuttuğu damara ve yol açtığı komplikasyonlara bağlı olarak görmede minimal bir azalma olabileceği gibi çok ciddi görme kayıplarıyla da karşımıza çıkabilir.
Yaşlanma (en sık 60 lı 70 li yaşlarda gözlenir), sigara içme, yüksek kan basıncı, şeker hastalığı (diyabet), glokom (göz içi basınç artışı) ve çeşitli kan hastalıkları bu hastalığın oluşumunda rol oynayabilir. Hangi retina tetkiklerini yapmaktayız? Retina anjiyografisi ve OCT (Optik Koherenz Tomografi) bu hastalıkta en sık kullandığımız retina teşhis testleridir. Bu testlerle makula ödemi (görme merkezinde sıvı birikmesi) saptanır ve hangi tedaviyi uygulayacağımıza karar verilir.
Eğer retina toplardamarının bir bölümü (ven dal) tıkanmışsa ve görme merkezinde sıvı toplanması (makula ödemi) mevcut ise lazer, göz içine kortizon veya anti-VEGF tedavisi uygulayabiliriz. Hangi tedaviyi uygulayacağımız hastanın göz dibi bulgularına, retina anjiyografisi ve OCT sonuçlarına göre değişmektedir.
Hem santral retina hem de retina ven dal tıkanıklığında, göz içinde yeni anormal damarlanmalar oluşmuşsa bunlarının göz içine kanamasını engellemek için mutlaka lazer tedavisi yapmak gereklidir. Santral retinal ven (ana toplardamar) tıkanıklığında, görme merkezinde sıvı toplanması varsa göz içine kortizon ya da anti-VEGF ilaçlar uygulamaktayız.
Retina damar tıkanıklığına bağlı maküla ödemi (görme merkezinde sıvı toplanması)
Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...
+(90) (216) 386 37 42