OCT (Optik Koherenz Tomografi) Anjiyografisi

Image Description

Damardan ilaç vermeden retina ve koroid damar yapısının gösteren, retina ve koroid tabakasını ince kesitler halinde inceleyen ve kalınlığını ölçen, yeni geliştirilen ve tamamen zararsız bir görüntüleme aracıdır.

Neden OCT Anjiyografisi Yaparız?

Retina ve koroid damarlarının bütünlüğünde bozulma olduğunda retina hasar görür. Retina damarlarındaki tıkanmaları ya da anormal yeni damar oluşumlarını retina anjiyografisi ile tespit edebiliriz. Ancak, retina anjiyografisi yapılırken damardan ilaç vermek gerektiğinden yan etkileri olan bir tetkiktir. Buna karşın, OCT Anjiyografisinde damardan herhangi bir ilaç verilmediğinden hiçbir yan etkisi yoktur. Ayrıca, OCT Anjiyografisi hem retina ve koroid damarlarının incelenmesini hem de bu tabakaların ince kesitler halinde görüntülenmesini mümkün kılar. Bu özelliklerde, hastalığın daha iyi teşhis, tedavi ve tedaviye verdiği yanıtın izlenmesine olanak sağlar.

Sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina hasarı, retina damar tıkanıklığı ve diğer tüm retina hastalıklarının teşhis ve tedaviye yanıtın belirlenmesinde de çok önemli bir yeri vardır. Ayrıca, glokom (göz tansiyonu artışı) gibi diğer göz hastalıklarının teşhis ve tedaviye yanıtının izlenmesinde de önemli bir yer tutar.

oct-optik-koherenz-tomografi-anjiyografisi

 

OCT Anjiyografisi Nasıl Yapılır?

Işık ışınları kullanılarak çok kısa sürede gözün filmi çekilir. X ışınları ve radyasyon içermez.

OCT Anjiyografisi Yan Etkileri Var mı?

Tamamen zararsızdır ve vücuda hiçbir madde verilmez.

OCT Göz Tomografisi Nasıl Çekilir?

Pek çok hastada göz bebeğinin büyütülmesi işlemine gerek kalmadan tamamlanan bu işlemde hasta çenesini cihaza dayar ve doktor ya da teknisyen görüntüleme yapar. 20 saniye kadar süren çekim ile detaylı bir tetkik yapılmış olur.

OCT Neyi Gösterir?

Optik koherens tomografi (OCT), gözün arka bölümünü kaplayan ışığa duyarlı doku olan retinanın kesit fotoğraflarını çekmek üzere ışık dalgalarının kullanıldığı girişimsel olmayan bir görüntüleme tekniği olarak özetlenebilir. OCT yoluyla retinanın her bir tabakası görülür ve tabakaların kalınlıkların haritası çıkarılarak ölçülür.

OCT Nasıl Yapılır?

OCT sırasında, makinenin önüne oturulur ve hareket ettirmemek için baş ve çene bir desteğe dayanır. Cihaz, göze dokunmadan, ışık ile gözü tarar. Eğer işlem öncesinde göz bebekleri büyütüldüyse, muayene sonrasında birkaç saat boyunca ışığa duyarlılık olabilir.

OCT Hangi Tanılarda Kullanılır?

OCT kişiye herhangi bir ilaç verilmeden yapılan bir tarama tekniğidir. Retina hastalıklarının tanısında ve Glokom (göz tansiyonu) tanısında kullanılmaktadır. Şeker hastalığına bağlı göz problemleri, sarı nokta hastalığı, retina damar tıkanıklığın sonrasında oluşan makula ödemi tanısında da OCT kullanılmaktadır.

OCT Zararlı mı?

OCT işleminin kişiye bir zararı yoktur. Cihaz radyasyon içermez. Çekim sadece ışık ile yapıldığından göze herhangi bir temas olmaz. Kişi herhangi bir acı çekmez.

Anlaşmalı Kurumlar

Online Randevu

Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...

Randevu Al
Image Description
Danışma ve Ameliyat destek hattımız