İstanbul Katarakt Cerrahisi

Image Description

Katarakt, görmenin azalmasına hatta görme kaybına sebebiyet veren ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz bebeğinin arkasında bulunan göz merceğinin saydamlığını yitirerek matlaşması anlamına gelmektedir. Katarakt hastalarında görüş tıpkı buğulanmış bir camın arkasındaymış gibi olur. Katarakt sadece cerrahi yöntemle tedavi edilebilmektedir. Ameliyat ile saydamlığını kaybeden lens alınarak yerine yeni mercek takılır ve gözün yeniden net görebilmesi sağlanır.

Katarakt cerrahisinde, günümüzde yaygın olarak tercih edilen ve halk arasında da lazerli katarakt cerrahisi olarak adlandırılan yöntem Fakoemülsifikasyondur.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Femtosaniye lazer ile kataraktın bulunduğu kapsül kusursuz bir şekilde yuvarlak açılır, katarakt küçük parçalara ayrılır ve korneadaki ameliyat giriş kesileri yapılır. Fakoemülsifikasyon tekniği ile de küçük parçalara ayrılmış mercek emilmektedir. Sonrasında merceğin çevresindeki zar içine yapay göz içi lens yerleştirilmektedir. Fakoemülsifikasyon tekniğinde dikiş kullanılmamaktadır. Hastalar günlük yaşantılarına çok kısa bir sürede dönebilir. İşlem korneada açılan 2 – 3 mm gibi küçük bir kesiden girilerek gerçekleştirilir. Bu esnada göz kapakları bir alet aracılığı ile açık tutulmaktadır.

İşlem ortalama 5-10 dakika sürmekte ve damla anestezi altında gerçekleştirilmektedir. İşlem esnasında hastadan sırt üstü uzanması ve hareket etmemesi istenir. Hastanın istisna bir durumu varsa ameliyat genel anestezi altında da uygulanabilmektedir. Bebek ve çocuklara yapılan katarakt ameliyatı da genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.

Katarakt ameliyatı şu aşamalardan oluşmaktadır;

  • Korneanın bir veya iki tarafından küçük kesiler açılır
  • Kornea altına gözün şeklini koruması amacıyla özel bir jel verilir
  • Lens ön zarı alınır
  • Lensin çekirdeği parçalanır ve emilir
  • Yapay lens ameliyatın başında yapılan minimal kesilerden içeri girilerek yerleştirilir
  • Ameliyat kesi yerine dikiş atılmadan tamamlanır.

istanbul-katarakt-cerrahisi

katarakt-ameliyati-nasil-yapilir

Katarakt Ameliyatı Riskli midir?

Her ameliyat gibi katarakt ameliyatında da birtakım riskler bulunmaktadır. Ancak katarakt cerrahisi başarı yüzdesi yüksek bir operasyondur. Özellikle de günümüzde gelişen teknolojiler ile birlikte minimal kesiler ve dikiş atılmadan gerçekleştirilebilen ameliyatlarla katarakt ameliyatı ciddi anlamda kolaylaşmış ve iyileşme süreci hızlandırılmış bir işlemdir. Hasta memnuniyeti de buna bağlı olarak artmıştır.

Katarakt ameliyatı sonrası ortaya çıkabilecek sorunlar enfeksiyon, sinir tabakası sorunları, gözlük ihtiyacı ve kornea bulanıklaşması gibi risklerdir. Ancak; katarakt cerrahisinde dikkat edilmesi gereken bir husus doktor seçimidir. Katarakt ameliyatının başarısında ve risklerin azalmasında cerrahın tecrübesi büyük rol oynar.

Katarakt Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?

Katarakt ilaçla tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Görme bulanıklığının kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü durumlarda katarakt ameliyatı gerekli görülmektedir. Bazı ilerlemiş göz bozukluklarında acil ameliyat gerekebilmektedir. Çünkü kataraktın göz içinde dağılması evresi körlük ile sonuçlanabilmektedir. Katarakt hastalığı doğuştan da meydana gelebilmektedir. Böyle durumlarda da acil ameliyat gerekmektedir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ameliyattan hemen sonra görmenin bulanık olması bazen olabilen bir durumdur. Geçicidir.
  • Görüş bulanıksa dengeli yürüyebilmek için destek alınması ve bir refakatçinin olması önerilir.
  • Ameliyattan sonra en az 1 hafta ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır.
  • Göz olası darbelerden korunmalı, göze baskı uygulanmasından kaçınılmalıdır.
  • Doktorun verdiği ilaçlar doğru, eksiksiz ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Birden fazla damla olması durumunda, 5 dakika ara verilerek göze damlatılmalıdırlar.

Katarakt Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?

Katarakt operasyonu ameliyat yapma yetkisi olan bir göz doktoru (oftalmolog) tarafından genellikle damla anestezi altında yapılır. Operasyonun ardından gece hastanede kalmak gerekmez.

Katarakt İçin Hangi Göz Bölümü?

Katarakt en sık ileri yaşa bağlı gelişmekte olup tek tedavisi cerrahi operasyondur. Katarakt cerrahisi için en gelişmiş teknik fakoemülsifikasyon yani fako cerrahisi tekniğidir.

Katarakt Ameliyatı Hangi Seviyede Yapılır?

Katarakt operasyonunun ne zaman yapılacağı doktorun ve hastanın ortak kararına bağlı olarak kararlaştırılır. Genellikle katarakta bağlı olarak görme düzeyi yüzde 60'a kadar düştüğünde ya da kişinin görme düzeyinden bağımsız olarak görmesinden rahatsız olduğu durumda katarakt ameliyatı gerçekleştirilmektedir.

Katarakt Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Katarakt ameliyatı kısa süren bir ameliyattır. İşlem yaklaşık olarak 10 ile 15 dakika arasında sürer. Bunun yanı sıra bazı hastaların eşlik eden bir hastalığı olması durumunda ya da anestezi seçeneğinin değişmesi durumunda ameliyat süresi değişebilmektedir.

Katarakt Ameliyatının Riski Var mı?

Her göz ameliyatında olduğu gibi katarakt cerrahisi de bazı riskler taşımaktadır. Ancak gelişmiş teknolojik cihazlarla dikişsiz olarak yapılan bu ameliyatların riski oldukça düşüktür.

Katarakt Tedavi Edilmezse Ne olur?

Katarakt hastalığı ameliyat edilmezse ilerler görüşü tamamen kapatır. Kataraktın zamanında tedavi edilmemesi yapılacak ameliyatı zorlaştırabilir ve başka problemlere neden olabilir.

Anlaşmalı Kurumlar

Online Randevu

Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...

Randevu Al
Image Description
Danışma ve Ameliyat destek hattımız