Sarı Nokta Hastalığı (Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu)
Retinanın (ışığa duyarlı ağ tabaka) merkezindeki b...
‘İnsan gözü için, görünür olan her şeyin bir rengi vardır. Kör doğanların bile renkli rüyalar görüyor olması mümkün.’
John Berger / Görünüre Dair Küçük Bir Teoriye Doğru Adımlar
Görme; insanlara ve hayvanlara bahşedilmiş bir yeti olup; dünyayı anlama, kavrama, anlamlandırma ve aradığını bulmaları için kaçınılmaz olan özelliktir. Bu durumda görme sağlığı, kişinin total sağlık durumu içerisinde büyük önem taşımaktadır. Göz gerek şekil gerekse de renk itibari ile kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ancak sağlıklı bir şekilde görmek için göz sağlığının korunması gerekliliği herkeste aynıdır.
Göz sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Bu noktaların başında; göz hijyeninin sağlanması ve ekran kullanımının doğru bir şekilde uygulanmasıdır. Göz sağlığının bozulması üzerine yaşanabilecek ve doktorun sorguladığı temel unsurlar bulunmaktadır.
Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
Yaşanan göz problemi için doktora başvurulduğunda tanı amacı ile öncelikle fizik muayene gerçekleştirilmektedir.
Gözlerde yaşanan şikayetlerin başlıca nedenleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
Görme yetisinin azalması nedenleri
Kırmızı göz probleminin nedenleri
Göz hastalıklarında şikayetler artmadan ve daha ciddi boyuta ulaşmadan bir göz doktoruna başvurulması tavsiye edilmektedir. Aksi halde gözde kalıcı hasar oluşabilmekte ve görme yetisinde kayıp yaşanabilmektedir. Göz hastalıklarının tanı ve tedavisi için hastaların tamamı; en iyi göz doktoru arayışına girmektedir. Bu süreçte tıp alanındaki gelişmeleri takip eden her göz doktoru iyidir.
Bu noktada önemli olan şey ise hastaya ve yaşadığı probleme özgü tanı ve tedavi yaklaşımında bulunulmasıdır. Unutulmamalıdır ki yaşanan problemlerin etkisini her hasta farklı şekilde ve şiddette yaşayabilmektedir. Bu nedenle göz doktorlarının çok daha hassas ve ayrıntıcı bir bakış açısına sahip olması, hastanın genel sağlık durumu hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olması gerekmektedir.
Göz ile ilgili problemler için göz hastalıkları bölümüne gidilir. Göz sağlığı ve hastalıkları bölümü diğer ismi ile “Oftalmoloji” olarak bilinir ve göz rahatsızlıkları ile ilgili ihtiyaç duyulabilecek alt birimler bu bölümde bulunur. Çoğunlukla üniversite hastaneleri veya eğitim araştırma hastanelerinin acil birimlerinde göz acil hekimi nöbetçi olarak bulunmaktadır. 24 saat hizmet veren özel hastanelerde ise gerekli acil durumlarda çağırılabilecek bir göz hekimi bulunmaktadır. Evet gerekiyorsa gidilir. Gözde ani gelişen ciddi bir durum varsa zaman kaybetmeden göz aciline başvurmak gerekir. Ciddi durumların en önemlileri ani görme kaybı gelişmesi ya da göze darbe alınmasıdır. Göz alanında uzmanlaşmak için Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olmak gereklidir. Ardından 4 yıllık göz hastalıkları ihtisasını tamamlamak, bitirme tezi sunmak ve tezin değerlendirilmesi sonrası mesleki unvana hak kazanmak gerekir.Göz Hastalıkları İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Acilde Göz Doktoru Var mı?
Göz Acili için Acile Gidilir mi?
Uzman Göz Doktoru Nasıl Olunur?
Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...
+(90) (216) 386 37 42